24 d’abril 2010

baldessari


Cremation project, 1970

John Baldessari amb Pura bellesa al Macba. Un dels artistes més influents del nostre temps.
El 24 de juliol de 1970, Baldessari va cremar tota la seva obra anterior al 1966 que conservava ell, i en va guardar les cendres en una urna en forma de llibre com a testimoni dels fets. Un acte dràstic d'un artista que rebutjava la forma d'art que dominava en aquell moment.

Baldessari vivia a California on va tenir una gran llibertat, sense cap pressió externa. Fascinat per la idea que l'art es pogués ensenyar, fascinat pel llenguatge va anar eliminant les imatges de les seves teles, deixant només el text "provava d'utilitzar el llenguatge no com un element visual, sinó com una cosa per llegir. Una nota presa sobre una pintura podia substituir la pintura...L'únic senyal d'art que volia era la tela"...

L'ensenyament ha estat vital a la seva vida. Professor al reconegut California Institut of the Arts (Cal Arts) es va fotografiar en diferents obres, va realitzar vídeos amb els seus alumnes, experimentant amb el nou mitjà.

Kiss/Panic, 1984.

La proximitat amb Hollywood va repercutir molt en la seva obra, molt cinematogràfica.Comença a crear peces a gran escala usant la fotografia com a blocs de construcció per suggerir narratives.
El llenguatge segueix sent important a través de títols suggerents i significatius.



De la sèrie Noses and Ears, 2006-2007.

A través de les fragmentacions Baldessari explora l'expressió humana. Insisteix en les parts que identifiquen la sensibilitat visual. Aquestes parts s'aïllen mentre que d'altres detalls del cos s'ometen o s'acoloreixen. Un artista molt interessant amb una obra frapant.