29 de juliol 2012

complicité

Els darrers 21 anys he vist molt teatre. És una de les meves passions. Per tant, moltes obres, moltes companyies, molts muntatges...Que després de tant temps encara em sorprenguin, em meravellin i m'exaltin em sembla un petit miracle. I ho afirmo The Master and Margarita, portada a escena pel grup anglès Complicité dirigit per Simon McBurney, és la millor representació teatral que he vist fins ara, en tota la meva vida. I amb diferència. Absolutament al.lucinant. Visualment fascinant, una suggerent escenografia, uns efectes visuals que ens endinsen en una espiral de llum, coreografia, música, vídeo...Àgil, molt àgil, tres hores d'espectacle que passen volant. Un silenci respectuós, increïble ningú tossia-els efectes de la fascinació són màgics!-.
Cal dir que el text ajuda molt. El mestre i Margarida de Mikhail Bulgakov és una novel.la boníssima. L'estic llegint i gaudint aquests dies. Fa 9 anys, al Grec de 2003, vaig poder veure-la per primera vegada al Lliure de Gràcia dirigida per Xicu Masó i Pep Tosar i ja em va agradar molt.
Ara Complicité ha sigut una autèntica revelació. Em va fer pensar que encara ens falta molt, molta educació, molta cultura, molts més recursos per poder estar en aquesta alçada. Les obres que he vist fins ara que m'havien entusiasmat, Incendis, Hedda Gabler, La nostra classe, 2666 de Rigola...em semblen ara molt lluny encara d'això: l'espectacle intens, total.
Em sembla que mai a la vida havia començat a aplaudir ja dreta, de fet vaig ser la primera de la meva fila, vaig pràcticament saltar per poder expressar mínimament la gran emoció que sentia. Encara hi ha vida. Encara ha d'arribar el millor.

2 comentaris:

núria alemany ha dit...

Oh! M'hagués encantat veure-la! Jo no he vist ni de bon tros tant teatre com tu, i si t'ha agradat tant és que deu ser extraordinària. Molts petons i bon estiu! Gaudiu, relaxeu-vos, llegiu, banyeu-vos, VIVIU!

Mònica ha dit...

Gràcies! Bon estiu, espero llegir molt ara que la Maria ja és més gran i més independent, ja em recomanaràs lectures per la rentrée! Petons i pel Lluc també!