17 de març 2015

leviatan, whiplash & hawking

 Estic molt cinèfila aquest any, i a més estic gaudint molt amb pel.lícules que considero molt bones. Em va meravellar Leviatan d'Andrey Zvyagintsev (sí, el director de la preciosa El regreso!). Leviatan és un dimoni, un monstre marí, citat a la Bíblia. Leviatan és, també, una obra de Hobbes sobre la llibertat i l'Estat. I ara també aquesta magnífica pel.lícula russa sobre els abusos del poder, una Rússia governada per borratxos, corruptes, mafiosos…I l'angoixa d'un home oprimit davant el poder, que s'ennuega en rius de vodka, l'ètica davant la immoralitat. Rodada al nord, al mar de Barents, d'una bellesa colpidora, una bellesa que serà devastada per aquest poder cruel, i la religió, el Pope, ambiciós…Leviatan és un cop a l'estómac a la Rússia de Putin, però podria parlar de qualsevol part del nostre món, asfixiat en la corrupció i la lletjor.
Acompanyo a S. a veure Whiplash del jove director Damien Chazelle, guanyadora del Festival de Sundance 2014, i malgrat els meus dubtes em sorprèn molt gratament. Molt intensa, plena de tensió, em crispa moltíssim aquesta relació malaltissa alumne/mestre i acabo odiant els dos, però m'enlluerno en la música, en la fotografia, en l'acció trepidant, les emocionts vibrants…I el jazz que m'acaba embriagant els sentits. Esplèndid J.K.Simmons que guanyaria l'Oscar al millor secundari dies després.
I també em va agradar La teoría del todo de James Marsh (director del fascinant Man on a wire) basada en el llibre que va escriure la primera dona de Hawking, precisament per ella. Jane, és la part més interessant de la pel.lícula per a mi. Lingüista, especialista en literatura castellana, intel.ligent, va saber ajudar, impulsar, al gran científic Stephen Hawking, suportant tota la duresa d'una enfermetat terrible, tots els dubtes del seu amor, ell la va acabar deixant per la seva enfermera. Hi ha un lligam,emotiu, entre ells que segueix vigent i va més enllà dels seus fills. Esplèndids Eddie Redmayne i Felicity Jones!