05 de març 2015

carol rama

 Apassionata, 1940.
Em va apassionar l'exposició La passió segons Carol Rama que vaig veure al Macba fa un mes. Malgrat que segueixo pensant que el Macba és el museu pitjor gestionat del món, és una pena com exposen, sense explicacions de cap mena, sense posar els rètols prop de les obres, vas amunt i avall, intentant identificar, cercant…un caos sense cap mena d'atractiu. 
Dit això, vaig sentir un profund coup de foudre per Carol Rama, gràcies al vídeo sobre la seva vida, que ens permetia endinsar-nos en l'univers Rama, una de les artistes clau del segle XX, ignorada, com no, durant dècades pel discurs oficial de la història de l'art.
Carol Rama, nascuda el 1918, i encara viva quan escric això, malgrat patir demència senil, marcada per l'internament de la seva mare en un psiquiàtric i el suïcidi del seu pare. Filla d'una rica família d'industrials de Torí, valenta, les seves primeres obres van ser censurades pel govern italià per obscenes.
 Dorina, 1944.
Artista inconformista, descarada, divertida, contestatària…magnífiques les seves dones que treuen la llengua, reivindicant el cos femení, a l'Itàlia feixista de Mussolini! que la titllarà de pornogràfica.
Hi podem percebre Schiele, en aquestes aquarel.les que em van entusiasmar.
Seguirà amb l'abstracció, per retornar a la figuració, sempre al voltant de la seva vida..Pinto per instint i pinto per passió I per ira i per violència i per tristesa I per cert fetitxisme I per alegria i per malenconia, totes dues coses alhora I per ràbia especialment va dir el 1996.
Carol Rama al seu llit, on rep, al mig del seu estudi meravellós al centre de Torí.
El 2003, Carol Rama va rebre el Lleó d'Or a la Biennal de Venècia com a reconeixement a tota la seva carrera. Fantàstica, com una valquíria, va anar a recollir el premi. Com diuen les Guerrilla Girls aquests són els avantatges de ser una dona artista: saber que la teva carrera podria despuntar quan tinguis vuitanta anys. Estar segura que qualsevol tipus d'art que facis serà etiquetat de "femení". Ser inclosa en les edicions revisades de les històries de l'art.
S'han complert amb la magnífica artista Carol Rama.