16 de desembre 2022

escapar

Els astres em van dir que havia d'escriure. Tornant amb el tren cap a casa, vaig pensar que sí, que ho faria, que reprendria aquest vell blog. Però els dies i els mesos van passar, i els viatges, i les ganes de fer altres coses, i la meva mandra crònica. Fins avui, que he tornat a obrir aquesta pàgina abandonada.

 Potser la meva novetat, és la meva passió creixent per anar a veure òpera. De petita volia ser cantant d'òpera,em fascinava que la gent es comuniqués cantant. El juny passat vaig tornar a veure'n una, després de quasi trenta anys, La flauta màgica de Mozart, dirigida per Dudamel. 

 Va ser un gran coup de foudre, i aquesta tardor he anat a veure Il trovatore de Verdi amb la direcció escènica d'Àlex Ollé, que molt originalment situa l'acció a les trinxeres de la Primera Guerra Mundial. Em va agradar molt i em va portar en molts moments a La luna de Bertolucci, una de les meves pel.lícules preferides (soc una fan acèrrima de Bertolucci!), quan la seva protagonista, que és una famosa cantant d'òpera interpreta precisament Il trovatore de Verdi. 

 També he vist Il Trittico de Puccini, tres petites joies, Il tabarro, Suor Angelica i Gianni Schicchi, que giren al voltant de la mort, i amb una dona, Susanna Mälkki, dirigint l'orquestra. 

A Gianni Schicchi s'interpreta la famosa ària O mio babbino caro, que sempre m'ha semblat preciosa i m'ha recordat Una habitació amb vistes, doncs formava part de la seva banda sonora. M'adono que relaciono molt l'òpera amb el cinema...De fet, al tornar de veure-la, em vaig llegir el llibre de E.M.Forster que és una delícia. 

 Aquest retorn a l'òpera també ha vingut impulsat per la dificultat que tinc per aconseguir entrades per anar a concerts de rock o pop. No suporto haver d'estar hores connectada, per aconseguir o no, entrades. Acabem cansant-nos i crispant-nos. Per tant, com que ni Springsteen, que de totes maneres ja he vist diverses vegades, ni Coldplay, que em feia gràcia però no ho vaig aconseguir, m'he decantat per anar al Liceu.

 Sí que vaig anar però, fa un mes, a veure The Cure, per recordar els meus moments dark de joventut.

 I per acabar aquesta pinzellada d'avui, el cinema, que malgrat la mandra, m'obligo a anar-hi, perquè no vull que desapareguin les sales de cine. Últimament, estic molt fascinada per la Vicky Krieps, una actriu meravellosa. La vaig veure a l'estiu a La isla de Bergman de la Mia Hansen-Love, de qui soc seguidora fidel, i fa uns dies a Abrázame fuerte de Mathieu Amalric, una pel.lícula que m'ha tocat molt, sobre una mare que s'escapa de casa i el seu viatge, físic i mental, barrejat amb la vida del marit i fills abandonats. El dolor de l'absència, feta imatges. I la Vicky Krieps, també és una Sissí a La emperatriz rebelde en estat de gràcia, immensa. Per a mi, aquesta actriu ho omple tot. I si els astres em guien, seguiré.

 

 La foto és del rodatge de La Luna, amb l'esplèndida Jill Clayburgh i Bernardo Bertolucci, crec que a les Termes de Caracalla de Roma, on acaba la pel.lícula amb ella cantant Verdi. És de la 20th Century-Fox Film, però no indica l'autor.