01 de març 2010

convidats

Es compleixen 75 anys de la inauguració del Museu d'Art de Catalunya i el MNAC ho celebra reunint una selecció d'obres mestres que permet fer un recorregut per la història de l'art català. Rep doncs, uns convidats d'honor.
Retrat de Maria Carbona. Salvador Dalí,1925
És una ocasió per veure obres molt interessants, com aquest esplèndid retrat de Salvador Dalí que es troba al Museu de Belles Arts de Montreal i que m'ha semblat magnífic.


Prades, el poble. Joan Miró, 1917
O aquest paisatge de Miró que m'ha encantat i que habitualment és al Guggenheim de Nova York.



El venedor de tapissos. Marià Fortuny, 1870.
Aquesta obra prové del Museu de Montserrat i és una explosió de sensualitat com és habitual en Fortuny. I la veritat és que hi ha obres de gran qualitat. D'acord que podria haver-hi molta més representació i alguna fins i tot millor, però m'ha semblat una bona exposició.


Martiri de Santa Caterina. Pintures de la Seu d'Urgell, segle XIII.

I per acabar un petit apunt sobre l'altra petita exposició que hi havia al MNAC, La Princesa sàvia. Una ocasió única per veure el conjunt complet de Santa Caterina que es va trobar en una capella de la catedral de la Seu d'Urgell i que va arrencat i venut en tres parts independents. Preciós. Reunit per primera vegada des del seu arrencament val molt la pena veure les pintures, mostra de les transformacions que es produeixen a la pintura romànica catalana quan rep l'impacte del gòtic francès.