10 de gener 2010

zeng fanzhi


Bacon and meat, 2008.

Zeng Fanzhi és un dels creadors més personals de l'actual generació d'artistes xinesos. D'origen modest, va estudiar pintura a Hubei. La seva joventut va quedar marcada per l'educació "comunista", el trasllat i la solitud que va patir a la gran ciutat de Pequín. Combina els elements de la tradició occidental i oriental, la pintura tradicional xinesa, el realisme socialista i l'expressionisme abstracte. Per a mi ha sigut una gran descoberta, la primera exposició de l'any que tenia pendent de veure, la primera exposició de la seva obra a tot l'Estat que he vist a la Fundació Godia. La mostra de les seves obres personals que no ha volgut vendre.
Francis Bacon és un dels referents de la seva obra. Aquí apareix retratat amb el cap inclinat com si interrogués l'espectador amb la mirada. Sosté amb una mà enorme el cos d'un animal escorxat.
És un retrat magnífic, com els altres que puc veure.
Sense títol. De la sèrie Pintures de meravellosa revelació.

Els seus paisatges no representen cap ideal, hi ha cossos amagats en les seves profunditats, perduts entre la força de la naturalesa. En la sèrie de pintures de meravellosa revelació, Zeng Fanzhi pinta amb les dues mans, amb 3 o 4 pinzells alhora, amb gran despesa física i força mental. Són paisatges colpidors.

De la sèrie màscares.
En aquesta sèrie els personatges tenen els llavis vermells, símbol de l'èxit, en rostres rígids, amb esguards inexpressius, glaçats. Zeng Fanzhi ens vol mostrar el dolor, la fragilitat de l'home corrent que provoca el desarralament i l'aïllament de la nostra societat, urbanitzada i ambiciosa, però insegura. M'ha encantat aquesta exposició.