27 de setembre 2009

van dongen

Tableau ou Le Chal Espagnol, 1913
Ja fa uns dies vaig anar a veure l'exposició de Van Dongen al Museu Picasso. Per a mi una de les millors exposicions de l'any a Barcelona. Vaig descobrir el pintor holandès ja fa uns anys al Museu de l'Annonciade de Saint Tropez- un museu xulíssim, petit amb obres boníssimes, una d'aquestes trobades que sorprenen molt gratament-. Recordo que em va impactar molt positivament Van Dongen i vaig tornar amb algunes postals d'ell. Aquesta exposició ratifica totalment aquella primera impressió. M'encanta. Extravagant, sensual, ple de força, inspirarà al grup expressionista Die Brücke (que m'entusiasma). Obres titllades d'impúdiques com aquest Le chal espagnol que va haver de ser retirat del Salon d'Automne de 1913 per escàndol i que em sembla un quadre meravellós.
Retrat de Fernande Olivier, 1905.

Van Dongen va viure al Bateau-Lavoir a Montmartre. Relació intensa amb Picasso i la seva dona del moment, Fernande Olivier, que en aquells moments ja només posava com a model per a Picasso que era gelosíssim. Em sorprèn que la deixés posar per al seu amic holandès, potser ja començava a sentir-se molt lluny d'ella. Fernande es va convertir durant un temps en la model preferida de Van Dongen-juntament amb la seva dona- que la va retratar esplèndida.

Les lluitadores de Tabarin, 1907-1908.

Aquest quadre recorda les Demoiselles d'Avignon de Picasso en versió fauve. Té una força increïble. És l'exaltació de la carn, el desig, la feminitat. Una exposició esplèndida!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Mònica,

Sóc la Mireia Fàbrega, d'una productora audiovisual. Llegint un comentari sobre en Tarradelles ens ha interessat la teva història. Si us plau, posa't en contacte amb mi a través de mireia@e2sproduccions.com i et comento el tema. Gràcies!