23 de gener 2015

sempé & steinberg

 Le chat dans la grande bibliothèque. Sempé, 1993
Aquests dies a Barcelona hem tingut la sort de poder veure dues petites, però extraordinàries exposicions, de dos grans il.lustradors que em meravellen.
Sempé, a la llibreria Jaimes, serigrafies originals i gravats, la primera exposició feta a la ciutat sobre l'artista. Sempé és la meva infància, vaig ser una nena addicta al Petit Nicolas, als seus dibuixos, a la seva tendresa. Mestre del dibuix humorístic, Sempé amb la seva senzillesa, puresa i subtilesa em segueix fascinant. 
 Sempé també va publicar portades del The New Yorker, precioses, intel.ligents, intemporals...
 Long Island Sunset. Saul Steinberg, 1971.
Saul Steinberg a la maquíssima galeria A34, on s'exposa una selecció d'obres del famós caricaturista i il.lustrador. De nou la intel.ligència, la sensibilitat, la bellesa…Exposició que celebra el seu centenari amb dibuixos, obra gràfica, olis, llibres i catàlegs…una esplèndida mostra.
 I no podien faltar les seves famoses portades de The New Yorker que el van ajudar a triomfar. Hi va col.laborar durant molts anys.
 Sense títol, 1970. Saul Steinberg.
Però a mi m'encanta el gran artista que hi ha en Steinberg, la seva fantàstica interpretació de l'Angelus de Millet. Tot i compartir galeria amb els expressionistes abstractes de l'Escola de New York, Steinberg sempre va anar per lliure.
 Jean-Jacques Sempé (1932), una fotografia que transmet la felicitat de la senzillesa, de les seves aquarel.les, del seu món.
Saul Steinberg (1914-1999) nascut a Romania, va estudiar a Milan d'on va fugir perseguit per les lleis antisemites, i gràcies a The New Yorker va poder entrar finalment als Estats Units. Brillant, intel.ligent, apàtrida, vida intensa, suïcidi de la seva segona dona, depressió, amant dels gats, viatger…meravellós Steinberg.