31 de desembre 2014

gran guerra

 Apa (Feliu Elias), Otra primavera! 1918.
Acaba l'any 2014, any del centenari de la Primera Guerra Mundial i he anat a l'exposició de la Fundació Miró, Barcelona zona neutral 1914-1918. Exposició interessant sobre l'eclosió de Barcelona, mentre Europa es dessagnava. Espanya es va mantenir neutral i la meva ciutat ho va aprofitar per créixer econòmica i culturalment.
 Palau de Belles Arts. Ciutat de Barcelona, Primavera 1917. Salon des Artistes Français. Lucien Simon.
Per a molts catalans França era la pàtria cultural. Tots els artistes volien anar a París, capital de l'art mundial. Amb la guerra molts retornen a Barcelona, una illa en un món de conflicte brutal, una ciutat que floreix. Els Salons ja no es celebren a París, a causa de la guerra, i la primavera de 1917 es van traslladar a Barcelona. L'expectació i l'impacte van ser brutals per la nostra provinciana ciutat. Tot i ser una selecció molt conservadora va sacsejar i obrir les ments dels barcelonins.
 M'ha agradat molt aquest cartell de Ramon Casas. Barcelona experimenta canvis importants, socials, polítics, esdevé capital de l'anarquisme i dels socialismes internacionals. Viu l'agitació obrera i la modernitat amb la creació del ferrocarril, les acadèmies de ciència, les biblioteques, el telèfon, les escoles industrials…neix la ciutat moderna.
 Ballet Parade, Pablo Picasso, 1917.
Picasso també torna a Barcelona seguint els Ballets russos i la seva dona del moment, la ballerina,Olga Koklova. La seva estada va ser comentada per la premsa de l'època, com els seus dissenys pels decorats del ballet Parade.
He gaudit d'una visió diferent de la Gran Guerra, força interessant. Jo, aquest any, he llegit tres llibres al voltant de la Primera Guerra Mundial que vull recomanar: 14 de Jean Echenoz de l'editorial Raig verd, Nos vemos allá arriba de Pierre Lemaitre de l'editorial Salamandra i La por de Gabriel Chevallier de Quaderns Crema. Tots tres magnífics, diferents però fascinants.
 I malgrat que m'he deixat moltes pel.lícules per comentar, no vull acabar l'any sense citar-ne dues que m'han encantat. Miss Julie de Liv Ullmann (sí, l'actriu, dona i musa d'Ingmar Bergman!) amb una majestuosa Jessica Chastain, aquesta actriu és sublim! també em va agradar a Interstellar però aquí fa un recital interpretatiu, ella és Miss Julie. Una pel.lícula d'una gran bellesa visual, un festí d'elegància, i per a mi les dones anul.len a Colin Farrell, que està bé, però la Chastain i Samantha Morton molt per sobre.
I l'altra joia Deux jours, une nuit dels germans Dardenne, amb uns Marion Cotillard absolutament esplèndida. Una èpica socialista en miniatura, com vaig llegir. Molt senzilla, mostra tota la cruesa d'aquesta crisi brutal que ens està tocant viure. Molt honesta, el seu final em va semblar el millor, el que havia de ser, el que emociona. Una breu obra mestra.
Adéu 2014!

2 comentaris:

núria alemany ha dit...

No perdis la vocació, ets una profe excel·lent!!! Jo aprenc moltes coses a través del teu blog, i això que ja sóc grandeta...

Mònica ha dit...

La vocació està més que perduda! La realitat és massa dura! I tu ets massa benèvola amb mi!