27 de gener 2014

fum

                                          Fum, fotografia David Ruano.

Fum al TNC. M'ha agradat molt l'obra escrita i dirigida per Josep Maria Miró. La situació, la tensió, la interpretació, esplèndida Carme Elias per sobre de tots, en un paper que m'ha recordat a les grans dives del cinema negre, les mentides, els enganys,  la traïció, la falsedat, les aparences…totes les baixeses humanes darrera una cortina de fum. Una obra intel.ligent que enganxa, que provoca, que incomoda.
Molt brillant.
I parlant de fum…fa setmanes que dubto si comentar o no La grande bellezza de Paolo Sorrentino. Perquè a mi no em va agradar gens. Em sembla una pel.lícula completament buida, banal, avorrida, snob, que no em va transmetre cap tipus d'emoció. I mira que anava molt ben predisposada, animada per totes les bones crítiques, per les ganes de veure Roma, una ciutat important en la meva vida i molt viscuda…però a mesura que avançava l'obra de Sorrentino m'anava empetitint en la butaca…No pot ser! Em sembla un sacrilegi comparar-la amb Fellini, però quina Dolce vita han vist?, i totes les cites de Proust i Céline, però on són? Em sembla tot d'una impostura al.lucinant, anar deixant cites sense sentit, personatges absurds sense aprofundir, intentava relacionar al personatge amb el Des Esseintes d'À rebours  de Huysmans, que era amb qui em feia pensar una mica, però la veritat és que no s'ho mereixia. Només em va agradar el pis meravellós davant del Colosseo perquè fins i tot trobo que la fotografia (espectacular això sí) no fa justícia a la bellesa de Roma. La resta, la buidor més absoluta. Potser no entenc res…és un retrat, avorrit, de la decadència occidental? Quan ja em pensava que era l'única al món, he sabut per amics italians que a Itàlia està rebent moltes crítiques, hi ha una gran controvèrsia…Jo crec que hi ha pel.lícules molt millors, més autèntiques, que mereixen els premis, jo sincerament no la premiaria mai, és més no la recomano a ningú. De gustibus non disputandum.

4 comentaris:

núria alemany ha dit...

Doncs a mi em va agradar molt, potser per aquesta buidor que transmet, i la sensació que vius, quan la veus, d'estar allà dins, teletransportat, amb tota aquella gent i aquelles futilitats. Em sobrava una mica la santa, però per la resta em va encantar.

Mònica ha dit...

Sí, si ha tothom li ha encantat, havia llegit crítiques precioses i m'havien fet comentaris molt elogiosos. De fet a totes les persones de qui m'interessa molt la seva opinió els havia fascinat. Potser per això, m'esperava molt i no vaig sintonitzar gens...De tota manera crec que jo tinc un problema de "feeling" amb aquest director, doncs l'anterior tampoc em va agradar gens, només salvo Il divo...i en canvi aquesta em va indignar, irritar...estic fatal!

Mònica ha dit...

A tothom, que ja no sé ni escriure...

núria alemany ha dit...

No, dona! No ens pot agradar tot! jo ara mateix havia començat L'altra de la Rojals i l'he plantat a la pàgina 67, potser m'he precipitat, però no em diu res, i això que les crítiques no podien ser més bones! A més, la eva anterior em va agradar moltíssim! Petons, intentaré passar dijous!