27 d’octubre 2012

artista

 El artista y la modelo de Fernando Trueba és una pel.lícula d'una gran bellesa. Escrita juntament amb Jean-Claude Carrière ( a qui segueixo últimament a Amb filosofia i que per a mi és el millor del programa!) em va fascinar. La bellesa de l'art, de la natura, de la vida, la bellesa entre l'horror de la guerra, de la crueltat del temps.
 Preciosa la fotografia en blanc i negre. Magnífics Jean Rochefort i Aïda Folch, el pintor i la model. La joventut i la vellesa. La vida i la mort. Pot recordar subtilment a La belle noiseuse de Jacques Rivette. Per cert, vaig saber reconèixer a Maillol en l'artista.
 I vull remarcar unes secundàries meravelloses. Claudia Cardinale i Chus Lampreave. La Cardinale il.lumina qualsevol moment i dóna força i emoció al seu paper de dona de l'artista.I totes fantàstiques parlant en francès, Trueba l'ha rodada en aquesta llengua.
                                         El pintor i la model. Picasso, 1963.

El tema de l'artista i la seva model és un dels grans temes de la història de l'art. Picasso en va fer nombroses versions. Art que parla d'art, com la pel.lícula de Trueba. L'art  que ens ha de redimir. Ara més que mai.
                                      Matisse i model. Brassai, 1939.

I acabo amb aquesta meravellosa fotografia de Brassai on Matisse dibuixa la seva model. Matisse que va dir Mis modelos, figuras humanas, no son solamente las comparsas de un decorado. Son el tema principal de mi trabajo. 
Fascinant Trueba. I fascinant una frase que diu l'artista Quan un comença a entendre les coses és l'hora de marxar...