23 de juliol 2009

anna

Aquest juliol he fet un curs sobre el Diari de l'Anna Frank. M'ho he passat molt bé a classe, llegint-lo, comentant-lo i descobrint que és un dels grans llibres de la literatura malgrat els molts prejudicis que arrossega. Aquest any l'Anna Frank hauria fet 80 anys i el dia 11 de maig de 1944 va fer una reflexió sobre com seria ella als 80 anys. Malauradament tots sabem que va morir amb 15 anys deixant-nos un dietari increïble, ple de vida.

Tot i la seva precocitat, la seva obra és d'una gran maduresa, i ens deixa el testimoni d'una època plena de dolor, però també és plena de moments divertits i poètics, m'encanta les ganes de viure que desprèn..."Els dos hem mirat el cel blau, el castanyer sense fulles amb les seves branques plenes de gotetes resplendents, les gavines i altres ocells que quan volen sobre els nostres caps semblen d'argent, i tot això ens ha commogut i ens ha encongit tant el cor que no podíem ni parlar"(23 de febrer de 1944)
Per cert fa poc volien talar el castanyer(malalt) que veia l'Anna des del seu amagatall a la casa del darrera. Gràcies a la pressió dels veïns i internacional s'ha salvat. Té fins i tot una web que va inaugurar l'Emma Thompson http://www.annefranktree.com/
LLegiu o rellegiu el Diari, jo l'he descobert amb uns altres ulls (ara que a més tenim la versió íntegra, amb els retrets a la seva mare i els passatges de sexualitat que havien estat censurats), i és molt emocionant a més d'un plaer literari.